Animal Tales

Dierenverhalen als springplank

Animal Tails biedt een springplank om de stilte te doorbreken en kinderen en jongeren aan te moedigen om te spreken over hun angsten, onzekerheden en negatieve ervaringen.
Aan de hand van dierenverhalen (animal tales) worden moeilijke thema's uit de leefwereld van kinderen en jongeren op een ontwapenende manier onder de aandacht gebracht.

Door te werken met dierenverhalen én met échte verhalen over échte dieren, wordt de thematiek op een minder confronterende manier aangebracht: het verhaal gaat niet over Josse en Vins die het leven van Bruce zo moeilijk maken, maar over het zwarte schaap dat niet aanvaard wordt in de kudde en zich daarom dag na dag alleen terugtrekt in het hok. In plaats van te vertellen over Asha die na een verkeersongeval in een rolstoel belandt, vertelt Animal Tails over de parkiet die maar één pootje heeft en iedere avond geconfronteerd wordt met het feit dat hij nooit mee kan vliegen wanneer de vogels aan hun avondvlucht beginnen. In plaats van over een klas te praten waar de spanning steeds hoog oploopt wanneer er moet worden samengewerkt, toont Animal Tails hoe het samenwerken in een bijenvolk tot in de puntjes is voorbereid.

Kinderen en jongeren worden aangespoord om een hoopvol vervolg te bedenken voor de verhalen, omdat elk verhaal een nieuw staartje verdient (animal tails). Soms vertellen we de verhalen, andere keren gaan we ermee aan de slag en nog andere keren maken we het verhaal deel van ons traject.

Wil je een voorbeeldverhaal zien? Klik dan hieronder

Ik wil een voorbeeldverhaal zien